Кошик
1261 відгук

Сейчас компания не может быстро обрабатывать заказы и сообщения. Ваша заявка будет обработана в ближайший рабочий день.

"Хлорофитум"

Приправа шамбала – застосування в кулінарії і медицині

Приправа шамбала – застосування в кулінарії і медицині
Шамбала, фенугрек, Пажитник сінної

Приправа шамбала – застосування в кулінарії

Популярна спеція шамбала являє собою сухі плоди пажитника сінного, які зовні нагадують приплюснуті невеликі боби. Батьківщиною пажитника, або фенугрека, є Індія, Пакистан і Південна частина Європи, де ця спеція використовувалася з давніх часів.

Завдяки характерному горіхового смаку і гіркувато-солодкуватому запаху, а також корисним властивостям, приправа шамбала знайшла застосування в кулінарії, широко використовується в медичних цілях, косметології, Аюрведи. Вважається, що шамбала не тільки надає стравам пікантний аромат і смак, а й сприятливо впливає на здоров'я і характер людини, допомагає налагодити стосунки.

 

Шамбала (пажитник) – властивості та застосування

 

Насіння пажитника містять цукор, ефірні олії, калій, кальцій, цинк, селен, магній, незамінні амінокислоти, вітаміни А, В, C, D. Завдяки високому вмісту заліза і протеїну, широке застосування спеція шамбала знайшла в вегетаріанської кухні.

Крім незвичайних смакових якостей, шамбала володіє цілим рядом корисних властивостей:

● зміцнює імунітет, дозволяє швидко відновити сили після хвороби;

● покращує травлення, діяльність дихальної і серцево-судинної системи;

● знижує вміст у крові цукру і холестерину;

● володіє омолоджують властивостями, благотворно впливає на жіноче здоров'я, покращує стан шкіри і волосся;

● підвищує потенцію, є потужним афродизіаком.

Шамбала є обов'язковим компонентом національної індійської, кавказької, єгипетської та американської кухні. Традиційно шамбалу використовують в якості натурального ароматизатора кленового сиропу, рома, бастурми, а також для приготування кави, деяких алкогольних коктейлів і відомого єгипетського чаю «Хельба».

Щоб приготувати «золотий чай», на 1,5 чайних ложки шамбали беруть 2 склянки окропу і варять напій на слабкому вогні протягом п'яти хвилин. Вживають чай холодним, по ½ склянки в день, в результаті чого тіло набуває благоуханний, приємний аромат.

Шамбалу включають до складу популярних кулінарних спецій – карі, аджики, хмелі-сунелі. Насіння пажитника в молотом вигляді добре поєднуються з м'ясними, овочевими і грибними стравами, їх додають в супи і випічку. Відоме кавказьке блюдо сациві придбає новий, пікантний аромат при додаванні шамбали. В Італії спецію використовують для приготування піци, вона добре поєднується з сирами і різними овочами.

І, наостанок, декілька корисних порад по використанню та збереженню властивостей шамбали (пажитник):

● для того, щоб пажитник повністю розкрив свій аромат, насіння необхідно швидко обсмажити на сковороді, не допускаючи їх почервоніння;

● перед приготуванням з насіння порошку, слід замочити на ніч у воді – вони стануть більш м'якими;

● цілі насіння можуть довго зберігатися в щільно закритій ємності, у прохолодному, захищеному від сонця місці; мелену спецію краще використовувати відразу і не залишати надовго – під впливом світла вона втрачає свій смак і корисні властивості;

● категорично не можна приймати шамбалу під час вагітності.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner